Om bloggen

Man kan säga att det började med Ryan Adams. Resten är, som man brukar säga, historia, i ordets rätta bemärkelse.

För även om jag tidigt kom att högakta artister Johnny Cash och Emmylou Harris hade mitt intresse för musiken man kallar country, roots, americana, honky tonk hittills hållit sig på en ordinär nivå. På Ryan Adams första soloskiva ”Heartbreaker” hörde jag ett sound, fick en känsla som inspirerade mig att söka mig bakåt i historien om country musik.

Jag upptäckte att artister från det förflutna, som Gram Parsons, Buck Owens och Waylon Jennings i allra högsta grad lever än idag. Både genom sin egen musik, och som inspiration till artister av idag inom denna musikstil – utan att dessa nödvändigtvis efterliknar sina idoler i brist på ett eget musikaliskt uttryck.

Tvärtom, i den här bloggen hoppas jag kunna ge exempel på och berätta om artister som skapar sin egen countrymusik av idag som vilar på ett fundament av respekt för historien. Men självfallet kommer även artister som redan är en del av countrymusikens historia betraktas och beskrivas i bloggen. Flera av dem är ju inte bara inspirationskällor för andra utan fortfarande aktiva än idag.

Sing me back home är inte bara en klassisk låt av countrylegendaren Merle Haggard och inspelad av många efter honom, som exempelvis Gram Parsons, Joan Baez, Grateful Dead och The Everly Brothers.

För mig är det även en fras som slår an vad countrymusik handlar om.

***

Jag som skriver på den här bloggen heter Mattias och bor i Malmö. Vill du komma in kontakt med mig gör du det enklast genom att skicka ett mail till mattias.lindqvist76@gmail.com

Bilderna ovan är alla tagna i Nashville och visar från höger till vänster: en skylt i form av ett gitarrplektrum, Ryman Auditorium (legendarisk countryskådeplats), jag utanför Grand Ole Opry House, nedre Broadway i centrala Nashville by night.

2 reaktioner på ”Om bloggen

  1. Hej! Jag vill tipsa om folkpop från Lappland. Vi är ett band från Gällivare och Umeå som just har släppt vår debutskiva ”Airijoki och Laservågen.” Gå in på vår hemsida och kika. Skivan finns finns att beställa i fysiks form, digitalt eller att lyssna på Spotify.

    Hade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s