TV made the americana star too.

Om video tog livet av radiostjärnan (vilket väl inte riktigt blev fallet?) så kan man hursomhelst  konstatera att TV-serier är en förnämlig skapelseplats för många stjärnor nuförtiden. Att låtar lanseras i any given HBO-serie är numera en självklarhet och gängen i Glee sätter varje vecka tänderna i ett nytt offer.

Inom americana-genren sker det däremot inte så ofta, att helt nya band blommar ut från okänd till världskänd över ett natt (eller snarare avsnitt). Så kan man dock säga att fallet är för duon The Civil Wars. Efter att deras låt ”Poison & Wine” (i mitt tycke en ganska medioker pop-låt) spelats i ett avsnitt av Grey’s Anatomy i slutet av 2009 hände allt. Skivkontrakt, spelning på Jay Leno Show, massa ryggdunk och tweets från branschkollegor som gav bandet stor uppmärksamhet.

I februari i år kom debutalbumet ”Barton Hollow”, som är en tämligen lågmäld och finstämd historia där såväl piano och akustiska gitarrer som stråkar av lämpligt slag får ta stor plats och skapar ofta drömska ljudbilder. Duon består av Joy Williams och John Paul White som träffades vid en låtskrivar-workshop i Nashville. Parets röster gifter sig väldigt väl och bandets harmonier påminner ibland om Damien Rice och Lisa Hannigan i deras bästa (och ack så svunna) stunder, för er som minns och vet hur det lät.

Hursomhelst, albumet kan vid första lyssningen kännas aningen anonymt och visst hade man kunnat döda en och annan älskling. Plattan växer dock och med fina och dramatiska nummer som ”Falling” och vackra salongsvalsen ”Forget me not” får man mig på fall och jag kommer aldrig glömma The Civil Wars… Och hitlåten tillika albumtiteln ”Barton Hollow” är småsmutsig och skön, bara en sån kombo.

I veckan nominerades The Civil Wars till kategorin Årets nykomling inför Americana Music Association Honors & Awards, en gala som går av stapeln i oktober i Nashville.

Lyssna på ”Barton Hollow” på Spotify.

En reaktion på ”TV made the americana star too.

  1. Snälla du!
    Ändra layouten. NU!
    Grå text. på svart bakgrund gör sidan olsäslig. Nu måste man markera hela sidan för att ta del av det du skriver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s