Justin Townes Earle släpper nytt album

Man ska vara försiktig med stora ord och gester. Det tenderar att urholka dess betydelse och värde vid alltför generös användning. Så ock när det kommer till epitet. Frågan är således om man kan ha fler än en musikalisk husgud, och ändå behålla nån form av trovärdighet? Jag tror det. Inte minst om de (som för mig) representerar olika tidepoker och decennier. För mig kommer alltid Gram Parsons dock vara störst och viktigast. Men jag håller även Ryan Adams högt, likaså Johnny Cash, för att nämna några.

2010, som ju är tämligen färskt och därmed vanskligt att bedöma, är jag benägen att vika åt Justin Townes Earle. I sanningens namn släpptes han sin fullängdsdebut ”The Good Life” 2008 och följde upp med ”Midnight at the Movies” förra året. Men just därför, och att han snart är aktuell med sitt tredje album på lika många år, tror jag att JTE kommer att mogna in i 2010 och bli detta decenniums stora alt-country/americana-artist. Eller inom ”honky tonk-music”, som han ofta själv brukar benämna sin musik.

Det är således med ett barns kittlande förväntan på julafton jag ser framemot ”Harlem River Blues” som är planerad till den 14 september (osäkert om det även omfattar Europa). Enligt rapporter ska skivan vara ”mer mogen och nyanserad” än tidigare plattor, men fortfarande med JTEs röst och rena sound i fokus. Vi får väl se vad det betyder i praktiken. I min bok är JTE unik och något alldeles extra för det enkla och raka sätt han förmedlar sina tydliga melodier på akustistisk gitarr, över vilka han med en synnerligen roots-orienterad röst som låter 100% genuin berättar underbara historier.

Titelspåret från den kommande skivan låter right up that alley, eller vad tycker ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s