Southern Skyline – en svensk stjärna på countryhimlen

Det var ett tag sen, men ni vet hur det kan vara – ibland tar the dayjob över och tiden räcker helt enkelt inte till. Hursomhelst, efter en liten ofrivillig paus från bloggandet gör jag idag storslagen comeback med nånting så förnämligt som ett svenskt countryband.

Stockholmsbaserade Southern Skyline är bandet ni ska upptäcka om ni trodde att country och americana nödvändigtvis måste komma från sköra män med hjärtat utanpå flanellskjortan och som är uppvuxna i Texas eller Tennessee. Det går alldeles utmärkt att komma från Sverige, så länge man levererar den ”heartbroken country and broken soul” Southern Skyline gör.

Efter EP-släppet ”No Number On The Seat” kommer nu bandet (med ett namn som både förpliktigar och sätter en härlig stämning) med sin första officiella singel ”Heartbeater”. Singeln är en grym blåssmyckad boogiecountry med sköna soulbvibbar.

Southern Skyline har förmodligen gott om The Byrds, Gram Parsons och Jerry Lee Lewis i sina skivbackar, och av mer moderna hjältar ryms sannolikt även Whiskeytown. Men bandet låter inte gamla hjältar (trots artistnamn som Hank och Willie) ligga som ett tungt ok över sitt sound. Istället spritter de av en grym energi och en vilja att hitta sitt eget hörn i den inte sällan kliché- och schablonfyllda countrymusiken. Och de lyckas, med råge. Det är befriande och inspirerande att få kika in i Southern Skylines värld. Där ryms lika delar habil melodiskaparkonst som berörande berättarkunskap. Resultatet blir musik att både dansa och gråta till – på ett bra sätt.

Southern Skyline på Myspace

Southern Skyline på Facebook

Lyssna på och KÖP nya singeln ”Heartbeater” på itunes

Ps. Är du lagt åt det morgonpigg hållet rekommenderar jag Nyhetsmorgon på TV4 imorgon (14/6) där bandet spelar live. Ds.

3 reaktioner på ”Southern Skyline – en svensk stjärna på countryhimlen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s