Carolina Chocolate Drops ”Hit em up style”

Kommer du ihåg när R&B verkligen var Rythm and Blues? USA. 1940 och framåt. African-American roots. Lightning Hopkins, Willie Mae Thornton, Ray Charles för att nämna några. Men runt 1980 hände nåt. Artister som Whitney Houston, Stevie Wonder, Mariah Carey och senare P Puff Poppa Daddy Diddyson kidnappade genren och gjorde den till pop med ett beat.

Well, ingen bitterhet här dock. Reflekterar mest. För visst är det spännande när musik utvecklas och moderniseras, när begrepp omtolkas och lyssnaren ser förbi genren eller etiketten och istället faktiskt lyssnar på musiken.

Därför är det uppfriskande när Rythm and Blues blir R&B som blir Rythm and Blues igen. För på något vis är det vad den magnifika trion Carolina Chocolate Drops gör när man, utan att skriva nån på näsan, lite grand tar tillbaka taktpinnen i låten ”Hit em up style”, som var en stor hit med P Diddy-fyndet Blu Cantrell i början av 2000-talet.

När CCD gör sin tolkning av låten med banjo, fiol och beatbox blir det lika delar Rythm and Blues, modern R&B och americana. Men som sagt, genrebenämningen känns oväsentlig i sammanhanget, det är hur musiken låter som är det centrala – och darn vad den svänger!

Lyssna mer på Spotify:

Carolina Chocolate Drops – Genuine Negro Jig (album som innehåller Hit em up style)

Blu Cantrell – Hit em up style (singel)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s