Levon Helm vann historisk grammis för bästa americana album

Årets amerikanska grammisgala blev en Beyonce-kavalkad. Men noterbart för oss americana-fans var att årets Grammy awards innehöll en premiär – nämligen för kategorin Årets Americana Album. Americana Music Associations färgstarke och energiske man Jed Hill har länge lobbat för att uppmärksamma Americana på Grammy Awards. Trägen vann, i år var det alltså dags, och kategorin behövs verkligen. Country har haft en kategori i flera år, men, utan att göra musikpolitik av det här (det gör man så bra själva i Nashville), kategorin är sedan länge urvattnad och har väldigt lite med country att göra nuförtiden. Årets gala var inget undantag när pop-Taylor Swift kammade hem de flesta country-kategorierna.

Därför kändes det väldigt spännande när det förra året aviserades att americana skulle få en alldeles egen kategori, om än ”enbart” för bästa album. Men nånstans ska man ju börja. Nominerade i premiärårets kategori var Bob Dylan (hmmm) för ”Together Through Life”, Lucinda Williams för ”Little Honey” , Wilco för ”The Album”, grand old Willie Nelson för ”Willie at the Wheel” och Levon Helm för ”Electric Dirt”. Idel tämligen breda och publikbekanta artister således.

And the winner is… Levon Helm! Congrats till den gamle The Band-trummisen gone solo. Han är en legendar och i mitt tycke The Bands viktigaste medlem (men så är jag också gammal trummis). Levon gjorde bejublad solo-comeback 2007 med Dirt Farmer. En hel musikvärld välkomnade Levon tillbaka efter att ha besegrat strupcancern han drabbades av i slutet av 90-talet. ”Dirt Farmer” var ett alldeles förträffligt album, som bland annat innehåll en cover på Buddy & Julie Millers ”Wide River to Cross”, Dagens låt häromdagen. Förra året följde Levon upp ”Dirt Farmer” med ”Electric Farmer” som alltså nu belönas med en grammis för bästa Americana Album.

Cowboy-hatten av och kolla gärna in ett skönt bakom-kulisserna-klipp från inspelningen av ”Electric Farmer”.

En reaktion på ”Levon Helm vann historisk grammis för bästa americana album

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s