Country blir gospel när Patty Griffin spelar in i kyrka

Den amerikanska countrysångerskan och singer-songwritern Patty Griffin har testat nya vägar för att ta sin musik ett steg längre inför sitt kommande album som släpps den 26 januari. Albumet, påpassligt nog döpt till ”Downtown Church”, är inspelat i just Downtown Presbyterian Church i Nashville. Förutom vänner som Emmylou Harris och Shawn Colvin är även gospelgruppen the Fairfield Four med och körar bakom Patty för att skapa ett så genuint gospelsound som möjligt.

Patty säger till billboard.com att hon fick idén att spela in en gospelinfluerad countryskiva när hon gjorde en duett med Mavis Staples på gospelsamlingen Oh Happy Day.

På ”Downtown Church” blandar Patty såväl traditionell country som mer bluesorienterade låtar – låtar som hon alltså klätt i ny gospelskrud. Skivan innehåller bland annat en cover på Hank Williams House of Gold. ”Downtown Church” är producerad av americanagurun Buddy Miller, något som bådar gott. Griffin och Miller har samarbetet många gånger tidigare. Senast på Buddys och Julie Millers album Written in Chalk, av många (inklusive mig själv) ansett som förra årets bästa americanaalbum.

I väntan på skivan rekommenderar jag att du kollar in Patty nedan i den underbara duetten Trapeze tillsammans med Emmylou Harris. Låten är från hennes senaste skiva ”Children Running Through”.  Låten faller väl knappast in under epitetet traditionell gospel, men i en vidare tolkning av begreppet gospel gör låten ett förträffligt jobb att sprida budskapet om americana när den är som bäst.

Lyssna mer på Spotify:

Patty Griffin – Children Running Through

Div. artister – Oh Happy Day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s