Sara Watkins ”Long Hot Summer Days”

Det må kännas långt borta, i tider av rekordkyla och isande vintervind. Men just därför kan det kännas skönt med en låt om långa och heta sommardagar. Och när Sara Watkins plockar fram fiolen och stämmer upp till såväl musik som sång, ja då värmer det gott i countrysjälen oavsett titel och klimat.

Med sitt självbetitlade album debuterade 27-åriga Sara Watkins med en av förra årets starkaste skivor (snubblande nära min topp 10-lista). Men Sara är långt ifrån en nybörjare på country- och americanascenen. Hon började spela fiol och sjunga långt innan hon kunde både gå och prata, mer eller mindre. Som medlem i bluegrass-trion Nickel Creek fann Sara tidigt sitt hem i musiken. Nickel Creek debuterade 2000 med ett album producerat av ingen mindre än den väna bluegrass-sångerskan Alison Krauss. Bandet har även spelat in en duett med Dolly Parton på hennes coveralbum Those Were The Days, där de tillsammans tolkar Bob Dylans Blowin’ in the Wind. 2005 tog Nickel Creek en paus och medlemmarna gav sig ut på egna soloäventyr. En paus som för Saras del förra året alltså resulterade i ett debutalbum i ett eget namn.

Albumet producerades av den forna Led Zeppelin-bassisten John Paul Jones. Det sägs ju att man blir religiös när man blir gammal, men fasen vet om det inte är country man börjar syssla med. Jones bandkollega Robert Plant har ju på äldre dar gjort samma musikaliska resa när han 2007 gjorde stor succé tillsammans med Alison Krauss på det hyllade countryalbument Raising Sand.

På debutalbumet bland Sara mellan egna låtar och smakfullt utvalda och habilt framförda covers av bland andra Tom Waits. Och så då folksångaren/violinisten John Hartfords Long Hot Summer Days. Ett album mycket väl värt att kolla in och efter att ha sett henne i Nashville i höstas under Americana Music Festival växte hon ytterligare. I min bok får Sara gärna fortsätta sin solokarriär på bekostnad av Nickel Creek.

Lyssna mer på Spotify:

Sara Watkins

Dolly Parton – Those Were The Days (med duetten Blowin’ in the Wind med Nickel Creek)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s