Pieta Brown ”In My Mind I Was Talkin’ To Loretta”

Tycker du att country/americana/singer-songwriter är en mansdominerad och stereotyp genre där alla låter likadant? Först, gör återkommande besök på den här bloggen så lovar att utmana dig att ändra uppfattning. För det andra, det finns gott om grymma damer som knäcker flera av männen i såväl baren som på skiva. Som t ex Pieta Brown. Åtminstone när det gäller musiken, hennes drinkin’ skills känner jag tyvärr inte till.

Pieta Brown är möjligen mer singer-songwriter än country/americana, men hennes musik bär utan tvekan drag av harmonier för att passa in här på bloggen. Hennes far Greg Brown är en legendarisk folksångare med en röst förmodligen frammejslad genom att ha käkat sandpapper till frukost och sköljt ner det med whiskey. Pieta har, tackolov, tillägnat sig en lite mildare diet men har likväl ett djup och känsla i sin rösten som påminner om faderns.

Pieta är född 1973 i Iowa, USA och har sedan den självbetitlade debuten från 2002 släppt totalt fyra album på lika många skivbolag. Hon är nu aktuell med 7-spårs-EP:n ”Shimmer” producerad av Don Was, som bl a producerat storheter som Loretta Lynn och Kristoffersons senaste album (något jag skrev om här). ”Shimmer” är nästan påträngande intim men en magnifik upplevelse. Slut ögonen och Pieta sitter i ditt vardagsrum och spelar bara för dig.

Men det är från senaste fullängdsalbumet ”Remember the Sun” jag hämtar Dagens låt, underbara ”In My Mind I Was Talkin’ To Loretta”. Nedan framförd Pieta tillsammans med gitarristen/producenten Bo Ramsey, som jobbat mycket med hennes far men även producerat det mesta av Pietas egna album.

Lyssna mer på Spotify:

Pieta Brown – ”Shimmer”

Pieta Brown – ”Remember the Sun”

Greg Brown – ”Further In” (ett av Pietas fars absolut bästa album)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s