Dave Rawlings Machine ”To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High)”

Han är gitarrvirtousen som ligger bakom den väna bluegrass-/americana-prinsessan Gillian Welchs signifikativt sparsmakade och stämningsskapande sound. Han har spelat med såväl Bright Eyes som Ryan Adams. Nu ger sig David Rawlings ut på soloäventyr under namnet Dave Rawlings Machine. De böljande gitarrharmonierna och det oemoståndliga plocket på strängarna känns igen. Och det är en ynnest att få njuta av Rawlings röst som har förmågan att lyfta en låt till magiska höjder med sin säkra stämsång.

Skivan ”A Friend of A Friend”, som är alldeles alldeles underbar och som DN ger högsta betyg här, är inspelad i Nashville och producerad av Rawlings själv. Han har gott om vänner i americanasvängen och inför inspelningen ringde han således upp några av dem som slöt upp direkt. Och det är inte vilka musiker som helst. Förutom att Gillian Welch allra pliktskyldigast bjuder tillbaka för långt och trogen komptjänst, medverkar även medlemmar ur bluegrassbandet Old Crow Medicine Show, Bright Eyes samt ur Tom Pettys The Heartbreakers!

De flesta av låtarna är skrivna av Rawlings (ofta tillsammans med Gillian Welch). Skivan rymmer även ett par covers. Bland annat en trevlig, minst sagt lite mer timid version av Bright Eyes låt ”Method Acting”, men så är ju inte Rawlings en man med de stora gesterna.

Skivans kanske bästa låt är även den en cover, men ändå inte. Rawlings medverkade på Ryan Adams genombrottssoloskiva ”Heartbreaker”, till vilken de skrev låten ”To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High)” tillsammans. Det känns därför fullkomligt självklart att Rawlings lånar tillbaka låten till sin solodebut. Versionerna skiljer sig inte så värst mycket åt, när Rawlings gör den doftar den möjligen lite extra bluegrass. Men varför ändra på en låt som redan från början är fantastisk.

Lyssna mer på Spotify:

Dave Rawlings Machine – ”A Friend of A Friend”

Bright Eyes – ”Lifted” (med Method Acting)

Mycket med Ryan Adams återfinns på Spotify men tyvärr inte hans bästa skivan ”Heartbreaker”. Därför bjuder jag på två YouTube-klipp idag. Både Rawlings och Ryans versioner av låten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s