Dixie Chicks ”Travellin’ Soldier”

En av den konservativa, och inte sällan väldigt manliga, countryvärldens största artister är i Sverige. I måndags spelade Toby Keith med stort band på Cirkus i Stockholm. Aftonbladet förförs av Keiths ”feta biffiga macho-country” och ger konserten fyra plus.

Inte för att man ska göra politik av allt bara för att det går…men det var dom som började… Keith befinner sig en smula höger ut på den politiska skalan, skulle man milt sagt kunna säga. Det betyder t ex stort vän av George W Bush. Det är han, skrämmande nog, förvisso inte ensam om. Men inom kultursvängen tycktes fler heja på demokraterna, eller åtminstone inte på W. Några av dessa är countrypoprocktrion Dixie Chicks, som ironiskt nog kommer just från W:s hemstat Texas.

2003 orsakade Dixie Chicks en liten vattendelare i patriot-USA när man dagarna före USA:s invasion i Irak kritiserade beslutet under en konsert i London. Under introduktionen till låten ”Travellin’ Solider” sa sångerskan Natalie Maines till den brittiska publiken:

”Just so you know, we’re on the good side with y’all. We do not want this war, this violence, and we’re ashamed that the President of the United States is from Texas”

Aouch. Stort jubel från publiken, men tomater på bandet när de kom tillbaka hem till USA. Åtminstone från ganska många. Toby Keith var en av dem som gick i offentlig klinch med bandet, och sa att det var Dixie Chicks som skulle skämmas som inte respekterade utan snarare spottade de många amerikanska soldaterna rakt i ansiktet med sitt uttalande. Dixie Chicks är inte bandet som viker undan en fajt och ville inte vara sämre utan svarade med att kritisera Toby Keiths låt ”Courtesy of the Red, White and Blue” och kallade honom ”ignorant, och medverkar till att country musik uppfattas och låter ignorant”. Bråket tog inte slut där. Keith putsade fjädrarna, spände sig och firade iväg salvor som kallade Natalie Maines låtskrivarkvalitet pinsamt dålig och uppträdde på konserter med en backdrop som utgjordes av ett foto av Saddam Hussein bredvid Natalie Maines…

Aouch 2.0. Slut? Nä. I maj 2003 på Country Music Awards bar Maines en t-shirt med bokstäverna ”FUTK”. Fritt för tolkning, sa bandet. De hävdade att det skulle kunna stå för Friends United in Truth and Kindness. Många gjorde en annan tolkning…

Fejden ska nu vara över, eller åtminstone lagd i malpåse. Men Dixie Chicks hade en tuff efterföljande tid. Det är kostsamt att kritisera presidenten när man är utomlands, för att inte tala om soldaternas insats, vilket bandet egentligen aldrig kritiserade. Maines bad senare om ursäkt för att hon hade kritiserat Bush och vidhåller att hon är stolt att komma från USA.

2006 släpper Dixie Chicks singeln ”Not Ready To Make Nice” från det efterföljande albumet ”Taking The Long Way” och tar något av en revansch. Låten är ett direkt svar på kontroversen och till de kritiker som gav sig på Maines personligen, där hon t o m fick ta emot dödshot. Hon ångrar inte sitt uttalande i sak och har inte haft några problem att sova på nätterna. Låten för  tillbaka Dixie Chicks i rampljuset och en ny typ av fans inom rock/pop-sfären hittar bandet och tar dem till sitt hjärta, utan att de riktigt lojala country-fansen har gått förlorade. Många har dock än idag inte ”förlåtit” bandet och Natalie Maines, men förmodligen är det en oceaner större förlust för dem än för Dixie Chicks.

Lyssna mer på Spotify:

Dixie Chicks – Taking the Long Way

Dixie Chicks – Home (med låten ”Travellin’ Solider”)

Toby Keith – Unleashed (med låten ”Courtesy of the Red, White and Blue”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s