Ryan Bingham lämnade rodeon för gitarren

Om du vill skriva en riktigt stark country-låt, säg en ballad om smärta och eller rockigare sak om rotlöshet, kan det underlätta att ha levt ett liv där din post aldrig skickades till en fast adress, utan hemmet för natten var en husvagn eller baksätet på lastbilen du kört upp damm längs highways efter highways på dagarna med. Där inga förvärvsarbeten med stämpelklocka, 8.00, fika förmiddag, fika eftermiddag, stämpelklocka, 17.00, hem, eller nån guldklocka eller silvernål efter lång och trogen tjänst existerar – utan jobb är det du skaffar, det första du gör i den gudsförgätna stad du kommer till. Inte sällan på ranch eller som ”bull rider” på rodeo.

Om du vill kunna kalla dig cowboy, men egentligen behövs det inte för riktiga cowboys kallar sig inte cowboys, de bara är det, och man känner det direkt, på mer än hatten, bootsen och den rutiga skjortan.

Om du vill kunna sjunga ”Well, I’ve been working in the god damn sun, living just for a Dollar a day” och lite senare på kvällen, när humöret satt sig på allvar, fortsätta med frasen ”Wash my hands in the rain, I’ve spent my time with the whiskey, I’ll never give up on change, or give a fuck if you will ever miss me.”.
Ja, då har du förmodligen levt ett liv likt Ryan Binghams.

Ryan Bingham är född 1981, i New Mexico. En stat där nästan 50% av invånarna härstammar från det som populärt kallas Latin Amerika. Bingham växte upp i en stökig familj som han lämnade i tonåren för ett liv som kringresande ”bull rider” på rodeos och gjorde det jobb han kunde få på rancher i mellanvästern i USA. Eller som Bingham själv uttrycker det i en intervju med Great American Country ”Mitt liv gick ut på att köra hela natten för att rida en tjur som skulle ut slå dina tänder i varje hopp, och sen sedan sov i bakätet av min lastbil bakom en dammig arena. ”

Han fick en gitarr av sin mamma redan i unga år men Bingham intresserade sig inte nåt nämnvärt för den förrän i 17-års åldern. Han bodde då nära gränsen till Mexico och i en husvagn bredvid sin egen bodde en äldre man som ofta satt på trappan till sin husvagna spelade mariachi musik på en sliten gitarr. Bingham blev nyfiken och hängde ofta hos mannen, för att dricka whiskey och lära sig ett och annat ackord. Ett och annat ackord blev det sannerligen och i gitarren fann han en ny vän.

Binghams rotlösa uppväxt, en sträv frammanad av en pålitlig röst på whiskey- och Marlboro-diet, närheten till Mexico och musikstilen mariachi, har format det sound som han idag firar stora triumfer med i genren americana.

Efter ett par självutgivna demoplattor upptäcktes Bingham av det Nashville-baserade skivbolaget Lost Highway (även hem för artister som Willie Nelson, Ryan Adams, Lyle Lovett m fl) och albumet ”Mescalito” släpps 2007. Binghams storbolagsdebut hyllades av såväl countrypress som traditionella rockmagasin som Rolling Stone. Han kallas en ung Tom Waits i cowboy-hatt och Binghams låtskrivarhantverk prisas frejdigt. Hans ärliga berättelser om det liv han dittills levt träffar direkt i hjärtat. Oavsett om de förmedlas stillsamma ”Every Wonder Why”, som berättar om tuffa tider då han fick slåss med hundar om maten i en skitig gränd. Eller om det är rakt upp och ner i ”Dollar a Day”. Och på något vis blir det aldrig obehagligt eller kliché, utan det känns äkta. Då varken vill eller kan man värja sig.

I somras kom uppföljaren ”Roadhouse Sun” som på många sätt kan ges samma beskrivning som ”Mescalito”, utan att för den skulle vara en överflödig upprepning. Och att det känns just som en uppföljare är inte så konstigt. Flera av låtarna på ”Roadhouse Sun” kunde lika gärna ha hamnat på ”Mescalito” då de legat i Binghams låtskrivarsäck lika länge. Även om inte ”Roadhouse Sun” lider någon brist på starka spår, där ”Dylan’s Hard Rain” och ”Country Roads” sticker ut, är ”Mescalito” jämnare och har en högre lägstanivå.  Men för dig som är ett Bruce Springsteen-fan och vill snegla lite åt countryhållet gör ”Roadhouse Sun” ett ypperligt jobb.

Välkommen att upptäcka Ryan Bingham – som ger rotlösheten en hes röst!

Lyssna mer på Spotify:

Ryan Bingham – ”Mescalito”

Ryan Bingham – ”Roadhouse Sun”

Två sidor av Ryan  Bingham, både från senaste albumet. En stillsam version av ”Dylan’s Hard Rain”, akustiskt i en radiostudio.

Och den nyligen släppta videon till ”Country Roads”.

2 reaktioner på ”Ryan Bingham lämnade rodeon för gitarren

  1. Ping: Ryan Bingham skådespelar och gör filmmusik « Sing me back home

  2. Ping: Ryan Bingham skådespelar och gör filmmusik : Roots and Boots

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s