Johnny Cash & Bob Dylan ”Girl from the North Country”

Ikväll medverkade Roseanne Cash, dotter till Johnny, i SVT:s Skavlan. I programmet framförde hon låten ””Girl from the North Country” från skivan ”The List”. En skiva med låtar som finns på den lista pappa Johnny kallade ”De 100 bästa countrylåtarna” gav henne som 18-åring i välmenande upplysningssyfte. Det tog dottern över 30 år att bearbeta låtarna och dess historia. Först efter pappa Johnny gick bort (2003) kände hon sig redo att gå djupare på låtarna för att göra sina tolkningar av dem. Roseanne berättar även i Aftonbladet att hon tvekade inför att släppa skivan då hon inte ville göra karriär på sin fars namn.

Några av låtarna på ”The List” är låtar som Johnny Cash själv spelat in genom åren. Ett exempel är en skivans höjdpunkter ”Sea of Heartbreak” som Roseanne gör tillsammans med Bruce Springsteen. Skivans kanske mest magiska spår är annars ”Motherless Children”, en låt skriven av legendaren A.P. Carter från The Carter Family, även känd som ”The first family of country music” (en dag kommer ett längre inlägg om The Carter Family….). Låten härstammar från slutet av 1920-talet och är i original sådär lagom bluesgrass-käck som The Carter Family lät. När Roseanne gör den till sin anno 2009 har den ett nästan bluesigt driv som får dig att spela låten om och om igen.

Men nu var det ju inte ”Motherless Children” som var Dagens låt, utan ”Girl from the North Country”, och dessutom inte med Roseanne Cash utan med pappa Johnny och Bob Dylan, som skrev den. Roseannes version har ju Skavlan redan visat. Låten gavs först ut på Dylans ”The Freewheelin’ Bob Dylan” från 1963. Men det är när Johnny Cash kliver in som duett-partner som låten verkligen lyfter. Duetten spelades in för Dylans kanske mest countryinfluerade album ”Nashville Skyline” från 1969.

Klippet nedan är från samma år, 1969,  när Bob gästade Johnnys TV-show.

Lyssna mer på Spotify:

Roseanne Cash – ”The List”

The Carter Family – ”1927-1934” (med ”Motherless Children”)

Johnny Cash – The Essential (med ”Girl from the North Country”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s