Alison Krauss ”The Lucky One”

Läste nånstans idag, tror det var i en gratisblaska på tåget, att Schlager/Fame/pop-Jessica Andersson vill göra country till sin nästa grej. Och då ”inte som Jill Johnsson, utan mer soft country, som Alison Krauss”. Well, vi ska väl inte döma nån i förväg, man kan ju överraskas eller få äta upp sin (cowboy-)hatt, så vi låter väl Jessica göra sin skiva och dömer ut den då. Istället för att sitta som på nålar i väntan på det (…)  rekommenderar jag att du bekantar dig med originalet.

Alison Krauss är en vän, högst ödmjuk i såväl framtoning som sound, bluesgrass-/countrysångerska med flinka fiolfingrar. Hon släppte sitt första album redan som 16-åring och även om hon har åtnjutit tämligen god framgång som soloartist, är det tillsammans med bandet The Union Station som Alison huvudsakligen gör sin musik.

Alison tycks även ha en fäbless för film då hennes musik har förekommit på en hel del uppmärksammade soundtracks. I den underbara filmen O’ Brother, Where Art Thou gör Alison Krauss en fullkomligt klockstannande acapella-version av ”Down To The River To Pray”, i en magisk scen i filmen. Alison har även gjort musik Åter till Cold Mountain och Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter.

Förutom att spela med The Union Station har Alison samarbetat med en rad andra artister, såsom Emmylou Harris, Brad Paisley och senaste i den lite oväntade konstellationen tillsammans med Robert Plant från Led Zeppelin. 2007 släppte Plant/Krauss albumet Raising Sand som blev en stor framgång såväl inom som utanför countryvärlden. Albumet vann inte mindre 5 Grammis för bland annat ”Årets album” och ”Bästa folk/americana album”.

Men Dagens Låt hämtas från ett annat album, nämligen ”New Favorite” från 2001 tillsammans med The Union Station. Låten ”The Lucky One” blev Alisons största hit sedan ”When You Say Nothing At All” som hon spelade in 1995.

Albumet ”New Favorite” med Alison Krauss & The Union Station hittar du på Spotify här.

Vill du försvinna in i sakral musikalisk magi i form av ”Down To The River To Pray” hittar du soundtracket till O’ Brother, Where Art Thou här.

Albumet ”Raising Sand” med Robert Plant & Alison Krauss hittar du på Spotify här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s