Lyle Lovett ”Loretta”

Det ska tydligen vara nåt med Townes Van Zandt i år. Som jag skrivit om tidigare har Steve Earle släppt ett helt album där han tolkar folksångaren Van Zandt. När nu Lyle Lovett släpper ”Natural Forces” är Van Zandt högst närvarande i såväl sound som känsla och representerad genom låten ”Loretta”.

Lyle Lovett är folk- och countrymusikartisten från Texas, USA, som även har gjort små gästspel i Hollywood,. För den lite större publiken är Lovett förmodligen mer känd för sitt äktenskap med Julia Roberts i början av nittiotalet, än för sin konstnärliga insats. Lovett släppte sitt debutalbum ”Lyle Lovett” 1986 som blev tämligen framgångsrikt, inte minst genom låtar som ”Cowboy man” (min ringsignal på mobilen) och ”This Old Porch”.

Lovetts nya är i många stycken en tillbakagång till ett lugnare sound efter förra albumet ”It’s Not Big, It’s Large”, där Lovett med sitt storband, givetvis kallat The Large Band, stundom gör storbandscountry. Men eftersom Lovett är en berättelsernas man skymmer inte arrangemangen historierna, och ”It’s Not Big, It’s Large” är smyckad med ett antal timida countryballader av högsta rang. Inte minst ”South Texas Girl” med magisk intro- och outrosång av legendaren Guy Clark (vars The Guitar var Dagens låt häromdagen).

Men nu var det senaste ”Natural Forces” det skulle handla om, och främst ”Loretta”. På sitt nya album bjuder Lovett på ett par uptempospår som inte gör fans av förra skivan besviken. ”Natural Forces” är emellertid främst ett balladalbum där den akustiska gitarren ackompanjerar Lovetts historier med stor närvaro. Fiol, elektrisk gitarr och ett och annat munspel, ibland ett piano har tagit ett steg tillbaka och agerar stämningssättande medspelare med den äran.

”Natural Forces” har många starka spår som lämpar sig väldigt väl till kvällsteet i soffan en ruggig höstkväll. Lovetts version av Van Zandts ”Loretta” är tveklöst ett av dessa spår, som Lovett gör med bibehållen respekt utan att kopiera rakt av. Där Van Zandt slår an strängarna till sin akustiska gitarr för att berätta historien om Loretta, kvinnan i baren utan sorger eller bekymmer som förmodligen är lite för bra för att vara sann, inleds Lovetts version istället med piano och fiol som på ett ögonblick får din uppmärksamhet.

Du kan lyssna på alla spåren från Lyle Lovetts ”Natural Forces” på skivbolaget Lost Highways hemsida här.

Med Spotify kan du lyssna på förra albumet ”It’s Not Big, It’s Large” här.

Nedan spelar Lyle Lovett ”Loretta” live tillsammans John Prine på en Bluegrass-festival i San Francisco i början av oktober i år:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s