Dolly Parton ”My Tennessee mountain home”

Dolly Parton kräver väl inte någon större presentation. Inte ens för någon helt novis på countrymusik. Efter otaliga samlingsskivor och greatest hits samlar nu Dolly 99 av sina låtar sedan debuten i Porter Wagoners TV-show, ”The Porter Wagoner Show”. Samlingen presenterar mycket av Dollys lite mer okända material, utan att för den skulle vara befriad från självklara hits som ”Jolene”, ”Applejack” och ”All I can do”, ”I will always love you” och ”9 to 5”. DN ger boxen högsta betyg här.

Framträdandet i Wagoners TV-show ledde sedermera till ett stort genombrott för Dolly, även om TV-publiken först var en smula svala inför Dolly. Detta till stor del eftersom Dolly tog över efter Norma Jean i  Wagoners TV-show, den dittills största kvinnliga countrystjärnan i USA. Stora skor att fylla således. Dolly vann så småningom publikens gunst, inte minst tack vare att Wagoner trodde så mycket på sitt fynd. Wagoner tog Dolly under sina vingar och spelade en stor roll i hennes karriär. De spelade in flera duetter och skivor tillsammans och Wagoner producerade flertalet av hennes skivor i slutet av 60-talet och fram till 1976 när samarbetet avslutades med  albumet ”All I can do”.

Det är en grannlaga uppgift att välja ut en av Dollys låtar som Dagens låt, men låten ”My Tennessee mountain home” på albumet med samma namn från 1973 är en favorit, så den får det bli. Albumet ”My Tennessee mountain home” är något av ett ”konceptalbum” om Dollys uppväxt på landsbygden i Tennessee. Albumet inleds med att Dolly reciterar det första brev som Parton skrev till sina föräldrar efter att hon1964 flyttat från sin hemstad Sevierville till Nashville. Lite kuriosa om Låten ”My Tennessee mountain home” är att den används som ”temasång” på Dollywood.

Med Spotify hittar du skivan ”My Tennessee mountain home” här.

Vill du kolla in hela boxen hittar du den här.

Nedan spelar Dolly den akustiskt i en skön version. Lägg märke till hennes makalöst långa naglar. Där behövs sannerligen inget plektrum och hur lyckas hon ta ackorden?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s