The Belleville Outfit gör ny-country!

Tillhör du dem vars uppfattning om country innebär en medelålders man, kanske till och med lite äldre, klädd i flanellskjorta och jeans, som framför låtar om brustet hjärta, whisky, lastbilar på akustisk gitarr och blåser några stick i ett munspel? Jag klandrar dig inte, man kan säga att det förekommer… Jag erkänner utan omsvep att jag köper ofta hela paketet, även om det nuförtiden krävs något lite extra för att jag ska höja på ögonbrynet.

Det finns emellertid mycket mer att hämta i denna musikstil. Låt mig presentera The Belleville Outfit! ”Ny-country” eller americana om ni så vill, när den är som mest nyskapande och oemotståndlig.

Jag vågar påstå att The Belleville Outfit är ett av de mest omtalade och hyllade banden inom americana i USA för närvarande. Under Americana Music Conference & Festival som gick av stapeln i Nashville 16-19 september (som jag hade nöjet att besöka) gav bandet en bejublad konsert på klassiska bluegrass-haket The Station Inn. Under festivalen anordnades även en gala, Americana Honors & Music Awards show på legendariska Ryman Auditorium, där The Belleville Outfit var nominerade i kategorin ”New and emerging artist”. Det blev dock inget pris utan det gick istället till Justin Townes Earle. Däremot gjorde bandet ett sjusjungande framträdande med låten ”Caroline” som drog ner kvällens största applåd.

Musiken från The Belleville Outfit är allt annat än akustiska gitarrballader i moll om bad livers and broken hearts. Tänk istället om Moulin Rouge hade legat i Nashville och Belleville Outfit var husband, och du sitter nära scenkanten med ständigt stampande fötter mot nöjesetablissemangets trägolv. Det svänger som om Mr Blues och Mr Swing hade mötts i baren, hookat upp med Miss Jazz och bestämt sig för att bilda band som spelar country. Rak och ärlig country med ett uppdaterat sound. Energiskt och fullt av glädje. Och det proklamerade avståndet till traditionella countryballader till trots, musiken är inte befriad från ballader. Tvärtom, bandet har tveklöst förmågan att leverera smakfulla och varma sådana också.

The Belleville Outfit, med rötter från South Carolina och Texas, släppte sitt första egenhändigt ihopsnickrade och självutgivna album ”Wanderin'” 2008. I somras kom uppföljaren ”Time to Stand”. Bandet är en smakfull sammansättning av synnerligen spelskickliga gentlemän, och en magnifik violinst med en röst som får tårar att falla och du fattar inte varför, men du vet att det är på ett bra sätt, och halvvägs in i låten ser du ditt fåniga leende i en trasig spegel på en pelare bredvid scenen där Miss Phoebe Hunt sjunger dig till en plats långt långt borta. Lyssna på ”Warm’s Summer’s Evening” eller ”It’s a Good Day” från debuten och hör av dig om jag har fel.

Välkommen att upptäcka The Belleville Outfit – en annan sida av countrymusik.

För dig som har tillgång till Spotify finns The Belleville Outfits debut ”Wanderin'” här. Har du inte det, hör av dig så skickar jag en inbjudan.

Kolla också gärna in bandets hemsida eller på Myspace.

En bild från bandets konsert på The Station Inn i Nashville i september.

Här kan du se och höra The Belleville Outfits ”Caroline” på Americana Honors & Music Awards show i september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s