Eilen Jewell var en ynnest

Konserten med Eilen Jewell på Babel i onsdags var alldeles förträfflig. Sydsvenskans, även han förträfflig, Håkan Engström recenserar konserten i dagens Sydsvenskan och tar fasta på Jewells röst som verkligen var i toppform under kvällen. Det finns de sångare och sångerskor som försiktigt smeker ut varenda ton, varenda frasering på ett ytterst naturligt och ödmjukt sätt. Utan att det låter för snällt eller mesigt. Eilen Jewell tillhör denna skara. Hon släpper inte igenom ett ord, inte en ton för mycket, men de hon sjunger är en ynnest att få njuta av. Med sitt mycket habila band, som spelat med henne på alla de tre skivor hon hittills släppt, sätter Eilen en stämning på kvällen som får en att verkligen vara där och då.

Till synes genuint tacksam över att vara i Sverige imponeras hon även av att publiken faktiskt känner till hennes musik när hon får önskningar från debutplattan – och hon bemöter önskningen med all respekt och värme. Titelspåret från hennes första skiva ”Boundary County”, om hennes egen uppväxt i Idaho, är en av konsertens höjdpunkter.

För varje gång de lite mindre kända artisterna inom country, alt-country och americana tar sig över Atlanten för en Europa-turné, och har den goda smaken att inkludera Sverige i den, blir jag tårögt glad och tacksam. Därför känns det extra skönt att publiken på Babel ger Eilen stor kärlek och uppskattning. Men varför skulle vi göra något annat – hon är ju omöjlig att inte älska på scen.

Eilen  Jewel spelar i Örebro ikväll, på Skebobruk (!) norr om Norrtälje imorgon och på Debaser i Stockhom på söndag. Missa inte om du är i närheten!

En stor eloge till Håkan på Rootsy som styrt och ställt för att vi ska kunna få njuta av Eilen i Sverige.

2 reaktioner på ”Eilen Jewell var en ynnest

  1. Jag håller med!! Det var en helt underbar konsert och jag är också sjukt tacksam över att hon vill komma till Sverige. Nu är det bara att hoppas på att fler liknande artister tar sig hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s